NLP


Kort om NLP
NLP er en redskabsorienteret tilgang til bl.a. målsætning, kommunikation og planlægning af projekter.

En NLP øvelse består ofte i nogle enkelte spørgsmål, som vi stiller os selv (eller den, vi samarbejder med). Spørgsmål, der giver anledning til svar, vi ellers ikke ville finde.

De fleste NLP modeller er udviklet ved studier af mennesker, der har vist særlige evner indenfor det område, man ønskede at udforske. På den måde har Walt Disney f.eks. lagt navn til Disneymodellen, der er god til afklaring og test af visioner og deres bæreevne og til planlægning af realiseringen af dem.

Der er ikke nogen egentlig teoretisk referenceramme, der samler alle disse NLP-modeller. Det nærmeste man kan komme er NLP-forudsætningerne, som du kan læse i mit kompendium under overskriften "overbevisninger" eller i Ole Vadum Dahls grundbog 1.

NLP-metoderne viser, at vi kan åbne og lukke rum for samarbejde og visionsdannelse, med vores overbevisninger og den måde vi bruger og tolker sproget på - i vores tanker og i vores kommunikation med andre.

Lidt historie
I begyndelsen af 70'erne starter John Grinder og Richard Bandler en forskning i det menneskelige sind. John Grinder som sprogprofessor og Richard Bandler som datalog og gestaltterapeut. Begge tilknyttet University of California.

Det startede med at Richard Bandler (datalog og psykologistuderende) gik op til rektor og efterlyste en teknik, der virkede med det samme - han fik at vide, at han var velkommen til at opfinde den. Det gjorde han så i samarbejde med John Grinder.

Resultatet er NLP.

Og NLP kan som sagt bruges til meget andet end psykologi.
NLP står for Neuro Lingvistisk Programmering. En titel, der dækker over den erkendelse, at vores evne til at opdage de muligheder vi har for realisering af vores ønsker og drømme er tæt forbundet med den måde, vi tolker det, der sker i og omkring os, og den måde vi bruger sproget på.

Det er for en stor dels vedkommende vores ubevidste tanker, der gør os kærlige, vrede eller kede af det, og vi kan få en del ud af at at tage disse tanker frem i lyset og se, om vi i virkeligheden er enige med os selv, i det vi tænker. Om de er i overensstemmelse med vores egne erfaringer og vores øvrige viden, eller om det bare er tanker vi tænker, fordi det er noget, vi har vænnet os til (hvilket det ofte er).

Neuro (nervesystem) Lingvistisk (sprog) Programmering (kode) "Neuro Lingvistisk" betyder, at der er en sammenhæng mellem de ord, vi bruger, og de associationer/billeder, vi knytter til de ord. "Programmering" betyder, at vi har nogle reaktionsmønstre og tolkninger, som vi ikke har skabt bevidst, men som ikke desto mindre styrer det, vi føler, hører og ser. Samtidig betyder "programmering" at vi selv kan vælge vores reaktioner og den måde, vi bruger sproget på.


< Tilbage til forrige side